Ob dnevu spomina

Tudi letos bo 22.2. DOBER DAN!

22. februarja se po celem svetu spominjamo ustanovitelja skavtov, sira Roberta Baden-Powella. Dan spomina ali "World Thinking Day" praznujemo skavti po celem svetu od leta 1926. Takrat so delegati na svetovnem srečanju v ZDA ta dan izbrali kot dan, ko se še posebej spomnimo drug drugega ter izrazimo zahvalo in spoštovanje do svetovnega skavtskega gibanja. Skavti po svetu praznujemo dan spomina na različne načine. V nekaterih državah traja praznovanje več dni, zbrani skavti izrazijo svojo hvaležnost in obnovijo obljube. Nekateri imajo tradicijo, da na ta dan prižgejo svečke na oknih, ki simbolizirajo luč, ki nas vodi po pravi poti. Druge skavtske skupine na ta dan še posebej praznujejo Bi-Pijev rojstni dan in zbirajo prostovoljne prispevke in jih, kot rojstnodnevno darilo Bi-Piju, podarijo v dobrodelne namene.

Tudi pri nas bo 22.2. tudi letos DOBER DAN! Prispevaj tudi svoje dobro delo in s tem pusti svet za seboj lepši, kot ga prejemaš. Svoje dobro delo lahko prispevaš na povezavi tukaj. Na ta dan se bomo skupaj spomnili tudi svojih korenin in obnovili skavtske obljube. Vendar je tokrat ne izgovarjaj avtomatsko. Naj te nagovori Bi-Pi, kot je pred mnogimi leti nagovoril skavte na enem izmed Jamboreejev.

Če želimo razumeti skavtstvo, moramo poznati človeka, ki je ustanovil skavtsko gibanje, enega najbolj pristnih dečkov in mož, lorda Baden-Powella. Prevečkrat postane Bi-Pi samo množica podatkov. Kdaj se je rodil? Katere pomembne knjige je izdal? Kdaj je bil prvi skavtski tabor? ... Pozabimo letos na statistične podatke o njegovem življenju in pustimo, da nas nagovorijo njegove besede. Poslušaj enega izmed njegovih govorov skavtom in sporočilo ob njegovem 80. rojstnem dnevu ter hudomušno zahvalo skavtom. 

"Mladim rad rečem: stopajte naprej z Upanjem. Primešajte mu optimizem in smisel za humor. Tako se boste zlahka soočali s težavami. Stopajte naprej z Vero v moč našega gibanja in se veselite priložnosti. Stopajte naprej z Ljubeznijo, ki vse zmore. Duh Ljubezni je namreč Božji Duh, ki deluje v vas. ~ Baden Powell"

Objavljeno v Domov

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.